Ηρώο Νότη Μπότσαρη (Καλλιτέχνης: Μάριος Λοβέρδος)


Τίτλος έργου: Ηρώο του Νότη Μπότσαρη
Θέση: Πεδίον του Άρεως, Απόληξη της Λεωφόρου Ηρώων
Έτος Κατασκευής: 1957
Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο
Καλλιτέχνης: Μάριος Λοβέρδος

Η προτομή αναπαριστά τον Νότη Μπότσαρη και εδράζεται σε ψηλή στήλη επάνω σε βάθρο δύο βαθμίδων. Πλαισιώνεται από μαρμάρινο κιγκλίδωμα και εκατέρωθεν της στήλης υπάρχουν δύο χαμηλοί βωμοί. Αριστερά της προτομής βρίσκεται η υπογραφή του καλλιτέχνη: «ΜΑΡΙΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΕΠΟΙΕΙ» ενώ στην πρόσοψη αναγράφεται: «ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 1756-1841». Στις στήλες του κιγκλιδώματος αναγράφονται κάθετα οι λέξεις: ΠΙΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΤΡΙΣ. 

Ο Νότης Μπότσαρης (1756 – 1841) ήταν ο δευτερότοκος γιος του Γιώργη Μπότσαρη. Μετά τον θάνατο του αδελφού Κίτσου ανέλαβε την αρχηγία της οικογένειας. Κατά τη διάρκεια συμπλοκών με μουσουλμάνους Αλβανούς στα Άγραφα τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε, αλλά κατάφερε μετά από έξι μήνες να αποδράσει από το φρούριο της Κλεισούρας όπου ήταν φυλακισμένος. Ο Όθωνας τον τίμησε με τον βαθμό του Υποστράτηγου.
Ο Μάριος  Λοβέρδος, δημιουργός του έργου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (σχολές Δοξιάδη) επί 16 έτη.