Ανδριάντας Κωνσταντίνου



Ο έφιππος ανδριάντας του Βασιλιά Κωνσταντίνου (1938), φιλοτεχνημένος από τον Ιταλό γλύπτη Φραντσέσκο Παρίζι (Francesco Parisi, 1874 – 1956), έχει στηθεί στην είσοδο του Πεδίου του Άρεως στην Αθήνα. Το έργο, συνολικού κόστους περίπου 10.000.000 δραχμών φιλοτεχνήθηκε ακολουθώντας τα δεδομένα της αρχαίας και της αναγεννησιακής πλαστικής, όπως όλες σχεδόν οι μνημειακές αναπαραστάσεις ιππέων. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από τον επίσης Ιταλό αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Βετριάνι. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και πάνω σε αυτό αποδίδεται ο Κωσταντίνος ως στρατιωτικός. Βρίσκεται καβάλα στο άλογό του με στρατιωτική στολή, ενώ με το ένα χέρι κρατά την στρατιωτική ράβδο που του απονεμήθηκε μετά τους βαλκανικούς πολέμους. Το άλογο στρέφει το κεφάλι του προς τα αριστερά και σηκώνει αντίστοιχα το αριστερό του πόδι. Στην πρόσοψη του μνημείου υπάρχει ο βασιλικός θυρεός και η φράση ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 9 Οκτωβρίου 1938 από τον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Β΄, της βασιλικής οικογένειας, του Υπουργικού Συμβουλίου, των υπασπιστών του βασιλιά, της Ιεράς Συνόδου και του αρχιεπισκόπου, του ζεύγους των δωρητών Δημητρίου και Χαρίκλειας Τζιρακοπούλου (κόρης του αιγυπτιώτη εργοστασιάρχη Πολυχρόνη Κότσικα), του Κυβερνητικού Επιτρόπου της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ) Αλέξανδρου Κανελλόπουλου, του διπλωματικού σώματος, των λοιπών αρχών και χιλιάδων λαού. 
Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου λίγο πριν από τα αποκαλυπτήρια το 1937. Φωτογραφία του Herbert List

Ο Ιωάννης Μεταξάς με τη γυναίκα του και μέλη της κυβερνήσεώς του (Ιπποκράτης Παπαβασιλείου - υπουργός Ναυτικών, Θεόδωρος Τουρκοβασίλης) στα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα του Κωνσταντίνου Α' στο Πεδίον του Άρεως.  (1938). Αρχείο ΕΛΙΑ - Φωτογράφος: Πουλίδης Πέτρος

Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου, 1938
Την ίδια ημέρα για να τιμηθούν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Α' τέθηκαν σε κυκλοφορία δύο γραμματόσημα με τον «Κωνσταντίνο έφιππο». Είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος της τακτικής σειράς μετά την έκδοση του «Γεωργίου Β» και την «Ιστορική». Τυπώθηκαν με τη χαλκογραφική μέθοδο από τον οίκο Ασπιώτη ΕΛΚΑ και αποσύρθηκαν στις 15.10.1941.  


Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Α'. Δεκαετία 1950. Φωτογραφία: Νίκος Στουρνάρας [1918-1993]. Αρχείο ΕΛΙΑ

ΠΗΓΕΣ
Παυλόπουλος, Δ., Το Πεδίον του Άρεως (Επτά Ημέρες, Η Καθημερινή, 23/2/2003. "Η Κυψέλη")
Γιοχάλας, Θ., Καφετζάκη, Τ., Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Αθήνα, 2012, Εστία

Επιστροφή στα μνημεία/κτίσματα    -----------   Επιστροφή στην ιστορία του Πεδίου Άρεως